Ontbossing: Skiën en bier in gevaar

 
Ontbossing: Skiën en bier in gevaar

Ontbossing in ’s werelds grootste regenwouden verhoogt de CO2-uitstoot en versnelt zo de klimaatverandering. Maar hoe raakt dit jou concreet? We illustreren dit met twee voorbeelden.

Onzeker skiplezier

Door klimaatverandering is skiën in veel Europese gebieden niet meer vanzelfsprekend. Eerder besneeuwde landschappen transformeren door de opwarming tot groen en bruin. Lagere skigebieden kampen nu al met sneeuwtekort door warme periodes en verminderde sneeuwval. Kunstmatige sneeuwkanonnen bieden tijdelijke oplossingen maar dragen bij aan extra CO2-uitstoot, waardoor skitoerisme de klimaatverandering verder aanwakkert.

Klimaatexperts voorspellen dat bij een temperatuurstijging van 2 graden Celsius, 53% van Europese skigebieden een ‘zeer hoog risico op onvoldoende sneeuw’ loopt. Bij een stijging van 4 graden zou dit zelfs voor 98% van de skigebieden gelden.

Duurdere bieren

Ook bierproductie ondervindt de gevolgen van klimaatverandering. Het belangrijkste ingrediënt van bier, hop, gedijt minder goed bij hitte en droogte, steeds vaker voorkomende omstandigheden. Hop beïnvloedt niet alleen de bittere smaak maar ook de houdbaarheid van bier. Warmer weer leidt tot minder ‘aflazuur’, wat resulteert in minder bitter bier en een veranderde smaak.

Deskundigen voorspellen een daling van 4 tot 18% in de oogst van hop, waardoor de prijs van dit ingrediënt stijgt. Zeldzaamheid drijft altijd de kosten op.

Meer informatie?

Vul het onderstaande formulier in voor meer informatie.

Wij reageren binnen 24 uur!

Of neem contact op met een consultant