Wat is Chain of Custody (CoC)?

Wat is Chain of Custody?

Chain of Custody (afgekort: “CoC”) betekent vrij vertaald: “keten van verantwoording”. Hiermee wordt binnen FSC® en PEFC bedoeld dat alle schakels in de keten van bos tot consument verantwoord en duurzaam met hout omgaan.

De eerste schakel van de keten is in het bos, waar de bomen worden gekapt. Bomen kappen is op zich niet verkeerd. Maar waar het fout gaat, is als er meer bomen worden gekapt, dan dat er bijgroeien en worden bijgeplant. Ook het kappen van oerwouden om plaats te maken voor soja- en palmolieplantages heeft een negatief effect.

Door middel van boscertificering kan erop worden toegezien dat hout op duurzame wijze uit de bossen wordt gehaald en wordt verkocht aan de volgende schakel in de keten: meestal een houtzagerij.

Deze houtzagerij moet erop toezien dat het hout dat wordt ingekocht, van duurzame komaf is. Het hout wordt gezaagd en er wordt voor gewaakt dat het hout niet vermengd wordt met hout van een niet-duurzame afkomst.

De houtzagerij verkoopt het hout aan de volgende schakel: de fabrikant. Deze maakt producten van het gezaagde hout. Dat hoeven niet per se houten producten te zijn. Ook papier wordt natuurlijk van hout gemaakt.

Elke schakel dient te beschikken over een geldig certificaat. En hoewel de keten wat eenvoudig is voorgesteld, is het van belang dat elke schakel de afkomst van het hout controleert dat hij inkoopt. Dat betekent dat elke schakel in de keten alleen de directe voorgaande schakel in de keten hoeft te controleren. Zo wordt uiteindelijk dan de duurzaamheid door de gehele keten gewaarborgd, tot aan de bron, het bos.

Tenslotte is er de consument. Deze koopt een product waar op enigerlei wijze hout in is verwerkt. Om de consument te laten zien dat het hele traject van het hout terug tot aan de bron (het bos) duurzaam is verlopen, zit er een label aan of op het product. Tegenwoordig zie je al steeds vaker duurzaamheidskeurmerken op houten producten en zelfs ook al op toiletpapier.

Zo krijgt de eindgebruiker de zekerheid dat het product uit duurzaam beheerde bossen komt.