Houtsortering

 
Houtsortering

Houtproducten hebben de toekomst vanwege hun milieuvriendelijkheid de goede omstandigheden om als grondstof te verwerken en vanwege het prachtige eindproduct. Bovendien is hout geschikt voor hergebruik.

Vooral in Scandinavië en Groot-Brittannië gebruikt men zowel machinaal als visueel op sterkte gesorteerd naaldhout. Wat bleek? Machinaal gesorteerd hout was veel betrouwbaarder! De ontwikkeling van de machinale sterktesortering heeft uiteindelijk geleid tot een verschuiving in de wijze van testen.

Binnen NEN-EN 14081-1 kunt u kiezen om hout machinaal of visueel te sorteren. U kunt natuurlijk ook voor beide methodes kiezen, maar dient dan ook beide disciplines in huis te hebben en aan te tonen dat u beide beheerst. Ingenieursbureau Evan Buytendijk BV adviseert u hierover graag.

Sorteermachines

Vanwege de verschuivingen in de tests zijn de traditionele buigmachines grotendeels vervangen door machines die de sterkte bepalen op basis van onder andere trilling of een combinatie van technieken zoals X-ray. De meest voorkomende machines op dit moment zijn: Computermatic, Dynagrade, Goldeneye, Viscan, Finscan (BoardMaster) en sinds kort de Timber Grader MTG (Brookhuis).

Meer informatie?

Vul het onderstaande formulier in voor meer informatie.

Wij reageren binnen 24 uur!

Of neem contact op met een consultant

^