Certificering geen garantie voor EUTR

 
Certificering geen garantie voor EUTR

De Europese Houtverordening (EUTR) is van toepassing op elk bedrijf dat hout of houtproducten verhandeld, maar voornamelijk op importeurs die hun producten inkopen buiten de Europese Unie. Zij zijn verantwoordelijk voor het aantonen dat hun producten legaal geoogst en verhandeld zijn. Hiervoor zijn zij verplicht een DDS, een Stelsel van Zorgvuldigheidseisen te volgen.

De laatste maanden is de EUTR weer volop in het nieuws: er zijn steeds meer bedrijven die boetes opgelegd krijgen.

De Houtwereld van 25 mei berichtte over het Engelse bedrijf Hardwood Dimensions dat door de Engelse Competent Authority beboet is voor het niet in orde hebben van hun DDS. Het bedrijf importeert FSC® gecertificeerd hout en nam aan hiermee te voldoen aan de eisen van de EUTR. Dit bedrijf is zeer waarschijnlijk één van de vele die op deze manier te werk gaat. Hoewel certificering een geschikt middel is om risico’s te mitigeren, blijft vooralsnog alleen FLEGT een “green lane” (vrije toegang tot de Europese markt).

LET DUS GOED OP: bij de inkoop van gecertificeerd hout zijn dus nog steeds aanvullende mitigerende acties noodzakelijk om te voldoen aan de EUTR!

Gerelateerde artikelen:

Meer informatie?

Vul het onderstaande formulier in voor meer informatie.

Wij reageren binnen 24 uur!

Of neem contact op met een consultant