Dwangsom dreigt voor houtimporteurs

 
Dwangsom dreigt voor houtimporteurs

Het is de uitspraak in een langlopende zaak van Greenpeace tegen de NVWA. De milieuorganisatie vindt dat de toezichthouder de wetgeving (Europese Houtverordening) tegen de handel in illegaal hout niet heeft uitgevoerd door niet op te treden tegen de zes houtbedrijven. De rechter is het daar mee eens.

De Europese Houtverordering (EUTR) die in december 2010 is aangenomen door de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat er geen illegale hout (en of houtproducten of houtvezels) meer binnen de Europese Unie verhandeld worden. Vanaf 3 maart 2013 moeten alle bedrijven binnen de EU die in aanraking komen met de handel in hout of houtvezels, voldoen aan een aantal eisen die binnen deze Europese wet worden gesteld.

In het voorjaar van 2014 verzocht Greenpeace de NVWA om een dwangsom op te leggen aan de ondernemingen. Uit eigen onderzoek zou blijken dat zij, zonder goed onderzoek te verrichten, illegaal hout uit Brazilië hadden ingevoerd in Nederland. Het ging om bedrijven in onder meer Helmond, Grou, Almere, Soest, Den Ilp en Bodegraven. Eén van de firma’s bestaat inmiddels niet meer.

Toen de NVWA niet op het verzoek reageerde, startte Greenpeace een rechtsgang.

In 2017 oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat Greenpeace terecht om handhaving had gevraagd. De NVWA weigerde dwangsombesluiten te nemen en daarom stapte Greenpeace opnieuw naar de rechter. De rechtbank geeft de organisatie wederom gelijk (bron: Trouw).

Gerelateerde artikelen:

Meer informatie?

Vul het onderstaande formulier in voor meer informatie.

Wij reageren binnen 24 uur!

Of neem contact op met een consultant