EUTR audit in Ivoorkust

 
EUTR audit in Ivoorkust

In het kader van de EUTR zijn wij in opdracht van maar liefst vier houtimporteurs uit Nederland, België en de UK deze hele week in Ivoorkust. We zijn in Ivoorkust om een leveranciersaudit en veldaudit uit te voeren. Bij de veldaudit evalueren wij het o.a. de houtkap in de concessie. Onderdelen van dit proces zijn onder andere controle van documentatie en verifiëring ter plekke om te beoordelen of er voldaan is aan de wetgeving met als doelstelling documentatie verzamelen om legaliteit aan te tonen.

EUTR

Sinds maart 2013 is iedere marktdeelnemer die voor het eerst hout of houtproducten op de Europese markt brengt, verplicht om te voldoen aan de eisen van de Europese houtverordening. De verordening verbiedt het op de markt brengen van illegaal gekapt hout. Marktdeelnemers moeten garanties geven over de legale herkomst van hun producten.

Bent u ook marktdeelnemer die voor het eerst hout of houtproducten op de Europese markt brengt? Het uitvoeren van een onafhankelijke audit in het land van herkomst is een effectieve maatregel om risico’s te mitigeren.

In bepaalde gevallen is een onafhankelijke audit zelfs voorgeschreven als enige methode om risico’s te kunnen mitigeren. Maar lang niet altijd is het noodzakelijk om af te reizen naar het land van herkomst.

IEB kan u helpen met het opzetten en onderhouden van uw Stelsel van Zorgvuldigheidseisen (Due Diligence). Wij maken hierbij o.a. gebruik van goedgekeurde systemen en de laatste ontwikkelingen op het gebied van de EUTR en handhaving. In nauwe samenwerking met u voeren wij risico beoordeling uit en eventueel risico mitigerende maatregelen.

Indien u uw DDS wilt laten toetsen dan kunt u IEB inschakelen voor een EUTR Bedrijfscheck. Als uit de check blijkt dat u aan alle vereisten voldoet en u alle maatregelen op de ingevoerde producten heeft toegepast, ontvangt u hiervan een verklaring van IEB. Met deze verklaring kunt u aan uw klanten aantonen dat u aan de EUTR voldoet.

Gerelateerde artikelen:

Meer informatie?

Vul het onderstaande formulier in voor meer informatie.

Wij reageren binnen 24 uur!

Of neem contact op met een consultant