Een bedrijf uit Midden-Nederland kwam bij ons voor advies over de EUTR. Het bedrijf importeert houten producten uit India om deze in Europa te verkopen.
Naar aanleiding van bepaalde zendingen die bij de douane waren ingeklaard heeft de NVWA het bedrijf om meer informatie gevraagd, gezien het feit dat het onvoldoende inzichtelijk was of het hout niet afkomstig was van illegale kap. Dus het bedrijf voldeed niet aan de eisen van de EUTR.
In eerste instantie ging Arnout Janssen samen met het bedrijf aan de slag om zoveel mogelijk informatie in te winnen over de volledige supply chain, van boom in India tot eindproduct in Europa.
Omdat het onmogelijk bleek alle gewenste informatie op afstand te vergaren, besloot de opdrachtgever ons opdracht te geven voor een EUTR leveranciersaudit terplaatse.
Op dit moment is onze collega Eduard de Boer met een medewerker van de opdrachtgever voor de audit in India om daar een tiental bedrijven te bezoeken: drie fabrieken, drie houtzagerijen, drie bossen / plantages en een houtdrogerij.
De trip is eerder deze week begonnen in Jodhpur, het hart van India, waar de meeste houten producten vandaan komen. Daar zijn de drie fabrieken en de houtdrogerij grondig doorgelicht.
Veel meer informatie ter plaatse
Het werd al snel duidelijk dat met een leveranciersaudit op locatie er in korte tijd veel meer informatie boven water valt te halen, dan op afstand. Zo hebben bedrijven meestal geen moeite hun “license to operate” op te sturen per mail. Maar ze hebben (vanzelfsprekend) meer moeite hun afdrachten van sociale premies en werkgeversverzekeringen en dergelijke over de mail naar de andere kant van de wereld te sturen.
De directies van de fabrieken waren uitermate coöperatief: alle benodigde informatie werd snel en zonder voorbehoud gedeeld.
Wat opviel was dat lijsten die op Internet circuleren met documenten die in dit geval voor India moeten worden verzameld in het kader van de EUTR, vaak achterhaald zijn. De reden hiervan is dat in de tussentijd veel papierstromen zijn vervangen door digitale systemen.
Dus tijdens een audit krijg je veel meer (actuele) informatie en documentatie dan je ooit op afstand kunt vergaren.
Vandaag is het tweetal via Mumbai op doorreis naar Ahmedabad. Daar bevinden zich de houtzagerijen die moeten worden geauditeerd.
Vervolgens zullen de zuidelijker gelegen bossen / plantages worden aangedaan voor een audit ter plaatse.
We houden je op de hoogte van de voortgang van de opdracht.