Q3 minder vergunningen voor nieuwbouw

 
Q3 minder vergunningen voor nieuwbouw

In het derde kwartaal van dit jaar zijn er slechts 11.200 vergunningen voor nieuwbouwhuizen verleend, een afname van 27 procent vergeleken met het vorige kwartaal. Dit is het laagste aantal in jaren, volgens cijfers van het CBS. Het aantal afgegeven vergunningen geeft aan hoeveel nieuwe huizen de komende jaren gebouwd zullen worden, en deze daling is een tegenvaller voor het demissionaire kabinet.

Hoofdeconoom en woordvoerder van het CBS, Peter Hein van Mulligen, wijst op verschillende oorzaken voor de daling. Een tekort aan materialen en personeel belemmert soms de start van projecten, terwijl de hogere hypotheekrente huizenkopers beperkt in hun biedingen. Dit zorgt ervoor dat projectontwikkelaars twijfelen of ze de bouwkosten wel zullen terugverdienen. Daarnaast kan de stikstofproblematiek ook een rol spelen.

Het demissionaire kabinet streeft ernaar om jaarlijks ongeveer 100.000 woningen te bouwen om het huizentekort aan te pakken, maar tot nu toe zijn er in de eerste drie kwartalen slechts ongeveer 40.000 vergunningen afgegeven. ABN AMRO voorspelt ook een uitdaging in de bouwsector voor het komende jaar, waarbij de verwachting is dat de sector 2,5 procent minder zal verdienen. Vooral architecten, groothandels en fabrikanten van bouwmaterialen worden naar verwachting getroffen.

De huidige problemen in de bouwsector worden mede toegeschreven aan de eerder genoemde hoge hypotheekrente, die bedrijven bemoeilijkt om te investeren in nieuwbouwprojecten.

Meer informatie?

Vul het onderstaande formulier in voor meer informatie.

Wij reageren binnen 24 uur!

Of neem contact op met een consultant