Belangrijke opheldering over de ingangsdatum van de EUDR voor houtimporteurs

 
Belangrijke opheldering over de ingangsdatum van de EUDR voor houtimporteurs

In recente berichten over de Europese Ontbossingsverordening (EUDR) is verwarring ontstaan over de exacte EUDR ingangsdatum voor hout en houtproducten. Veel media suggereren ten onrechte dat alle goederen onder de EUDR vanaf juni 2025 aan de nieuwe regels moeten voldoen. Dit is echter niet correct voor de categorie hout, volgens artikel 38, lid 2 en 3 van de Verordening 2023/1115, de EUDR.

Voor houtimporteurs, vooral die binnen het midden- en kleinbedrijf die van buiten Europa importeren, is het essentieel om te begrijpen dat hout een speciale plaats inneemt binnen de EUDR. De werkelijke ingangsdatum voor de toepassing van de EUDR op hout en houtproducten is aanzienlijk eerder dan juni 2025. De EUDR vereist namelijk dat alle hout dat vanaf 29 juni 2023 geoogst is en vanaf 30 december 2024 op de EU-markt geplaatst wordt, moet voldoen aan de due diligence-eisen die de verordening stelt​​.

Deze verwarring kan aanzienlijke gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering. Het is cruciaal dat u nu begint met de voorbereiding om aan de eisen van de Europese Ontbossingsverordening te voldoen. Dit houdt in dat u moet zorgen voor een zorgvuldige documentatie van de herkomst van het hout, de legaliteit van de kap, en dat het hout afkomstig is van gebieden zonder recente ontbossing of bosdegradatie zoals gedefinieerd door de verordening.

We adviseren houtimporteurs dringend om hun due diligence processen zo spoedig mogelijk te evalueren en aan te passen. Wacht niet tot 2025 — de tijd om te handelen is nu. Zorg ervoor dat u volledig geïnformeerd en voorbereid bent om te voldoen aan deze ingrijpende nieuwe EU-regelgeving die bedoeld is om wereldwijde ontbossing tegen te gaan en duurzame handelspraktijken te promoten.

Door nu actie te ondernemen, garandeert u dat uw bedrijf blijft voldoen aan de EU-wetgeving en beschermt u niet alleen het milieu, maar ook de toekomst van uw onderneming. Voor verdere vragen of ondersteuning kunt u contact opnemen met IEB.

Gerelateerde artikelen:

Wilt u informatie over de EUDR?

Neem dan hieronder contact op.

Wij reageren binnen 24 uur!

Of neem contact op met een consultant