Op veel plaatsen in de wereld wordt aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de implementatie van de Europese Ontbossingsverordening (EUDR). Bedrijven werken actief aan het transparanter en duurzamer maken van hun toeleveringsketens. Innovatieve technologieën zoals blockchain worden gebruikt om de herkomst van producten te traceren en ervoor te zorgen dat deze ontbossingsvrij zijn. Deze inspanningen dragen bij aan de mondiale strijd tegen ontbossing en verbeteren de ecologische voetafdruk van de Europese import. Samenwerking tussen overheden, bedrijven en technologische partners is cruciaal voor het succes van de EUDR.
Hieronder vindt u een selectie van het nieuws van juli 2024, onderverdeeld naar grondstof:
EUDR algemeen
Landen van de Europese Unie in de schijnwerpers voor blootstelling aan ontbossing door de invoer van landbouwproducten
Op 30-06-2024 meldde Blog do Pedlowski dat verschillende EU-landen onder druk staan vanwege hun betrokkenheid bij ontbossing door de invoer van landbouwproducten zoals soja, palmolie en rundvlees. De Europese Ontbossingsverordening (EUDR) richt zich op het verminderen van de impact van dergelijke invoer op wereldwijde ontbossing. Door strenge due diligence vereisten op te leggen, wil de EU garanderen dat geïmporteerde producten niet bijdragen aan ontbossing na 31-12-2020.
Lees het artikel “Landen van de Europese Unie in de schijnwerpers voor blootstelling aan ontbossing door de invoer van landbouwproducten” (Blog do Pedlowski, 30-06-2024, Portugees).
Nieuwe EU-ontbossingsverordening: deadline nadert snel
Farming News meldde op 29-06-2024 dat de deadline voor de naleving van de EU-ontbossingsverordening snel nadert. Vanaf 30-12-2024 moeten bedrijven die zeven specifieke grondstoffen (waaronder soja, koffie en cacao) verhandelen of importeren, bewijzen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing of bosdegradatie. De verordening vereist strikte traceerbaarheid en nalevingsprocedures om de ecologische voetafdruk van de EU te verkleinen.
Lees het artikel “New EU Deforestation Regulation: Deadline Fast Approaching” (Farming News, 29-06-2024, Engels).
Kan Europa echt de wereldwijde bossen beschermen?
Deutsche Welle publiceerde op 02-07-2024 een artikel waarin wordt onderzocht of Europa echt in staat is om de wereldwijde bossen te beschermen door middel van de EUDR. De regelgeving heeft als doel om de Europese consumptie en productie te ontbossen, maar de effectiviteit hangt af van internationale samenwerking en de bereidheid van andere grote economieën zoals de VS en China om vergelijkbare maatregelen te nemen. De uitdaging blijft om een evenwicht te vinden tussen economische belangen en milieubescherming.
Lees het artikel “Can Europe really preserve global forests?” (Deutsche Welle, 02-07-2024, Engels).
De complexe opkomst van viscose en de impact op oude bossen
The Guardian meldde op 01-07-2024 dat de productie van viscose, een materiaal gebruikt in de mode-industrie, leidt tot de kap van eeuwenoude bomen. Ondanks inspanningen om duurzamere opties te vinden, blijft de vraag naar goedkope grondstoffen een bedreiging voor oude bossen. De EUDR probeert dergelijke praktijken aan te pakken door strikte eisen te stellen aan de herkomst van materialen die op de Europese markt worden gebracht.
Lees het artikel “‘Surely we are smarter than mowing down 1,000-year-old trees to make T-shirts’ – the complex rise of viscose” (The Guardian, 01-07-2024, Engels).
Hoe de EU-ontbossingsverordening een obstakel vormt voor de EU-ASEAN-handelsbetrekkingen
Modern Diplomacy berichtte op 02-07-2024 dat de EUDR een belemmering kan vormen voor de handelsbetrekkingen tussen de EU en ASEAN-landen. De strenge nalevingsvereisten kunnen de export van landbouwproducten uit ASEAN-landen naar de EU bemoeilijken. Dit kan leiden tot spanningen en een heroverweging van handelsstrategieën door ASEAN-landen, die mogelijk op zoek gaan naar markten met minder strenge milieuregels.
Lees het artikel “How the EU Deforestation Regulation is an Obstacle to EU-ASEAN Trade Cooperation Relations” (Modern Diplomacy, 02-07-2024, Engels).
Hoe de EU-ontbossingsregel de landbouw in Brazilië zal beïnvloeden
Farmdoc Daily meldde op 02-07-2024 dat de EUDR aanzienlijke impact zal hebben op de Braziliaanse landbouw. De regelgeving vereist dat producten zoals soja en rundvlees die naar de EU worden geëxporteerd, ontbossingsvrij zijn. Dit betekent dat Braziliaanse boeren uitgebreide traceerbaarheidsgegevens moeten verstrekken, waaronder GPS-coördinaten en satellietbeelden. Deze eisen kunnen vooral kleine boeren financieel belasten en hen uitsluiten van de EU-markt, wat hun inkomsten en levensonderhoud bedreigt.
Lees het artikel “How the EU Deforestation Rule Will Affect Agriculture in Brazil” (Farmdoc Daily, 02-07-2024, Engels).
https://youtu.be/xPePM5YRG_E?feature=shared
China verwerpt EUDR-regels: impasse kan EU in crisis brengen
Op 20-03-2024 meldde Wood Central dat China de kernregels van de Europese Ontbossingsverordening (EUDR) heeft afgewezen. Deze afwijzing kan leiden tot handelsbarrières en verminderde toegang tot de Europese markt voor producten uit China en andere landen die vergelijkbare zorgen hebben geuit. Deze spanningen kunnen de EU in een crisis storten, aangezien de naleving van de EUDR-strenge traceerbaarheids- en nalevingsvereisten stelt die door sommige landen als te belastend worden beschouwd.
Lees het artikel “China Rejects EUDR Rules: Impasse Could Leave EU in Crisis” (Wood Central, 20-03-2024, Engels).
Menselijke aantasting van tropische vochtige bossen groter dan eerder geschat
Nature publiceerde op 10-06-2024 een studie die aantoont dat de menselijke degradatie van tropische vochtige bossen aanzienlijk groter is dan voorheen werd aangenomen. De bevindingen benadrukken dat naast ontbossing ook andere vormen van menselijke activiteit, zoals selectieve houtkap en landbouwuitbreiding, een belangrijke bijdrage leveren aan het verlies van biodiversiteit en koolstofopslag in deze cruciale ecosystemen.
Lees het artikel “Human degradation of tropical moist forests is greater than previously estimated” (Nature, 10-06-2024, Engels).
Portugese consumptie kan jaarlijks 2.700 hectare bos vernietigen
CNN Portugal meldde op 03-07-2024 dat de consumptie van landbouwproducten in Portugal jaarlijks kan leiden tot de vernietiging van 2.700 hectare bos. Dit komt doordat de invoer van producten zoals soja en palmolie bijdraagt aan ontbossing in de landen van herkomst. De Europese Ontbossingsverordening (EUDR) probeert deze impact te verminderen door strenge traceerbaarheids- en nalevingsvereisten op te leggen aan ingevoerde goederen.
Lees het artikel “Portugese consumptie kan jaarlijks 2.700 hectare bos vernietigen” (CNN Portugal, 03-07-2024, Portugees).
BanQu voor EUDR-naleving
In een YouTube-video van 28-06-2024 legt BanQu uit hoe hun technologie bedrijven helpt te voldoen aan de EUDR-eisen. Het platform biedt blockchain-gebaseerde oplossingen om de traceerbaarheid en transparantie in de toeleveringsketen te verbeteren, waardoor bedrijven kunnen aantonen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing en voldoen aan de strenge Europese regelgeving.
Bekijk de video “BanQu for EUDR Compliance 📍🗺️” (YouTube, 28-06-2024, Engels).
Whitepaper over EUDR door Oritain
Oritain heeft een whitepaper gepubliceerd waarin de details en impact van de Europese Ontbossingsverordening (EUDR) worden uitgelegd. Het document biedt inzicht in de nalevingsvereisten en de stappen die bedrijven moeten nemen om te voldoen aan de regelgeving. Het benadrukt het belang van traceerbaarheid en het gebruik van wetenschappelijk onderbouwde methoden om de oorsprong van grondstoffen te verifiëren.
Lees de whitepaper “EU Deforestation Regulation (EUDR) Whitepaper” (Oritain, 2024, Engels).
Grootste partij in Europa verwerpt EUDR: ‘Bureaucratisch monster’
Wood Central meldde op 30-06-2024 dat de grootste politieke partij in Europa de EUDR als een ‘bureaucratisch monster’ verwerpt. De partij stelt dat de regelgeving onwerkbaar is en onevenredig veel administratieve lasten oplegt aan bedrijven, vooral kleine en middelgrote ondernemingen. Dit verzet kan de implementatie en handhaving van de verordening bemoeilijken en tot politieke spanningen leiden binnen de EU.
Lees het artikel “Europe’s Biggest Party to Reject EUDR: A ‘Bureaucratic Monster’” (Wood Central, 30-06-2024, Engels).
Aanpassing van EUDR in Brazilië: Impact mitigatie en samenwerking
Het artikel op APDBrasil bespreekt de uitdagingen en kansen voor Brazilië bij de aanpassing aan de Europese Ontbossingsverordening (EUDR). Het legt uit hoe samenwerking tussen de Braziliaanse overheid, bedrijven en internationale partners essentieel is om de negatieve impact van de verordening te mitigeren. Door transparantie en gezamenlijke inspanningen kan Brazilië voldoen aan de EUDR-regels en tegelijkertijd duurzame economische groei bevorderen. Er wordt ook ingegaan op het belang van technologie en innovatieve oplossingen om ontbossing tegen te gaan en de naleving van de EUDR te waarborgen.
Lees het artikel “Aanpassing van EUDR in Brazilië Impact mitigatie en samenwerking” (APDBrasil, 25-07-2023, Portugees).
China wijst EUDR af: geolocalisatie is onaanvaardbaar
Volgens een artikel op ForestMania heeft China de EUDR verworpen, met name vanwege de eis tot geolocalisatie. Chinese autoriteiten beschouwen het verplicht verstrekken van geografische coördinaten van productielocaties als onhaalbaar en een inbreuk op nationale soevereiniteit. Dit standpunt benadrukt de spanningen tussen internationale handelsregels en nationale belangen. Het artikel beschrijft hoe deze afwijzing mogelijk gevolgen kan hebben voor de handel tussen China en de EU, en hoe beide partijen kunnen streven naar een compromis om de handel te behouden en tegelijkertijd de milieuvoorschriften te respecteren.
Lees het artikel “China respinge EUDR: geolocalizarea este de neconceput” (ForestMania, 20-07-2023, Roemeens).
“We prijzen de wereldmarkt uit”
Een artikel van WKO bespreekt de zorgen van Oostenrijkse ondernemers over de EUDR. Zij vrezen dat de strenge regels hen uit de wereldmarkt zullen prijzen, vooral als andere landen minder stringente maatregelen hebben. Er wordt gepleit voor een evenwichtige aanpak die zowel duurzaamheid als economische haalbaarheid waarborgt. De ondernemers benadrukken de noodzaak van ondersteunende maatregelen en subsidies om de overgang naar ontbossingsvrije productie haalbaar te maken, zonder de concurrentiepositie op de wereldmarkt te verliezen.
Lees het artikel “We prijzen de wereldmarkt uit” (WKO, 23-07-2023, Duits).
Voorbereiden op EUDR
Het artikel op Global Traceability geeft een overzicht van de stappen die bedrijven kunnen nemen om zich voor te bereiden op de naleving van de EUDR. Het benadrukt het belang van een robuust traceerbaarheidssysteem om de herkomst van grondstoffen te verifiëren en ervoor te zorgen dat deze ontbossingsvrij zijn. Het artikel bespreekt ook de technologische hulpmiddelen en processen die bedrijven kunnen implementeren om hun toeleveringsketens transparanter en duurzamer te maken. Bedrijven worden aangemoedigd om nu actie te ondernemen om toekomstige compliancerisico’s te vermijden.
Lees het artikel “How to prepare for EUDR” (Global Traceability, 28-07-2023, Engels).
Rapport: Ierse importen dragen bij aan 2% van de EU ontbossingsvoetafdruk
Volgens een rapport besproken op Agriland dragen Ierse importen voor 2% bij aan de ontbossingsvoetafdruk van de EU. Het rapport belicht de rol van specifieke grondstoffen, zoals rundvlees en palmolie, die verantwoordelijk zijn voor ontbossing in de landen van oorsprong. De bevindingen roepen op tot strengere maatregelen en beleidsaanpassingen om de duurzaamheid van de Ierse importketen te verbeteren. Er wordt ook gewezen op de noodzaak van samenwerking tussen beleidsmakers, bedrijven en consumenten om de impact van ontbossing te verminderen.
Lees het artikel “Report: Irish imports contribute to 2% of EU deforestation footprint” (Agriland, 27-07-2023, Engels).
Onderzoek vindt dat ontboste grond in Indonesië vaak braak ligt, maar sommigen zien potentieel
Een studie besproken op Newsday onthult dat een aanzienlijk deel van de ontboste gebieden in Indonesië ongebruikt blijft. Dit is zorgwekkend gezien de milieu-impact, maar biedt ook kansen voor hergebruik en herbebossing. Sommige experts zien potentieel in deze braakliggende terreinen voor duurzame landbouw of herbebossingsprojecten, die kunnen bijdragen aan het herstel van ecosystemen en economische voordelen kunnen opleveren. De EUDR speelt een cruciale rol in het stimuleren van deze transformaties door striktere regelgeving en verantwoorde toeleveringsketens te eisen.
Lees het artikel “A study finds Indonesia’s deforested land is often left idle. But some see potential in that” (Newsday, 01-08-2023, Engels).
EUDR-project: Belanghebbendenvergadering gehouden bij IIPM, Karnataka
Het New Indian Express-artikel meldt over een recente bijeenkomst van belanghebbenden bij het Indian Institute of Plantation Management (IIPM) in Karnataka. De bijeenkomst richtte zich op de implementatie van de EUDR en de impact ervan op de lokale plantage-industrie. Experts en deelnemers bespraken strategieën voor naleving en de rol van technologie in het monitoren van toeleveringsketens. Het evenement benadrukte ook de noodzaak van samenwerking tussen verschillende sectoren om duurzaamheidsdoelen te bereiken en ontbossing effectief te bestrijden.
Lees het artikel “EUDR project: Stakeholders meet held at IIPM, Karnataka” (New Indian Express, 05-07-2024, Engels).
Op weg naar EUDR-naleving: bekijk de webinaropname
PEFC presenteert een webinaropname over het afstemmen van bedrijfspraktijken op de EUDR. De webinar biedt inzicht in de vereisten van de verordening en praktische stappen voor bedrijven om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Experts bespreken onderwerpen zoals traceerbaarheid, zorgvuldigheidsplicht en risicobeoordeling. Het doel is om bedrijven te helpen hun toeleveringsketens duurzaam te maken en ontbossing te voorkomen, wat essentieel is voor naleving van de EUDR.
Lees het artikel “On the path to EUDR alignment: watch the webinar recording” (PEFC, 01-07-2024, Engels).
Nationaal boscertificeringssysteem: basis voor naleving van EUDR
Nông Nghiệp bespreekt hoe het nationale boscertificeringssysteem van Vietnam een basis vormt voor de naleving van de EUDR. Het systeem zorgt voor duurzame bosbeheerpraktijken en helpt bedrijven om aan de verordening te voldoen door middel van gedetailleerde traceerbaarheids- en certificeringsprocessen. Dit draagt bij aan het voorkomen van ontbossing en ondersteunt de wereldwijde inspanningen voor milieubescherming en duurzaamheid.
Lees het artikel “Hệ thống chứng chỉ rừng quốc gia: Nền tảng đáp ứng quy định EUDR” (Nông Nghiệp, 01-07-2024, Vietnamees).
EU blijft vasthouden aan ontbossingswet ondanks druk vanuit de industrie
Devdiscourse bericht dat de EU sterk blijft staan met haar ontbossingswet, ondanks de druk van de industrie. Deze wetgeving, een kernonderdeel van de EUDR, vereist dat bedrijven bewijzen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing. De verordening stuit op weerstand van industriële lobbygroepen die vrezen voor verhoogde kosten en administratieve lasten. Desondanks benadrukt de EU het belang van deze maatregelen voor het milieu en de strijd tegen klimaatverandering.
Lees het artikel “EU Stands Firm on Deforestation Law Despite Industry Pressure” (Devdiscourse, 01-07-2024, Engels).
Export, gedwongen om ‘groen’ te worden
Expreso bespreekt de impact van de EUDR op de exportsector. Bedrijven worden gedwongen hun processen te verduurzamen en te voldoen aan de groene normen die door de verordening zijn vastgesteld. Dit betekent dat exporteurs hun toeleveringsketens moeten herzien en zorgvuldigheidseisen moeten implementeren om te bewijzen dat hun producten ontbossingsvrij zijn. De verordening stimuleert een overgang naar milieuvriendelijke praktijken, maar brengt ook uitdagingen met zich mee voor de exporteurs.
Lees het artikel “La exportación, obligada a vestirse de ‘verde’” (Expreso, 01-07-2024, Spaans).
EUDR-naleving voor de agribusiness | Inkoopgids voor leiders
Het artikel op TraceXTech biedt een uitgebreide gids voor agribusiness-leiders over hoe te voldoen aan de EUDR. Het richt zich op de noodzakelijke stappen en strategieën voor inkoopleiders om hun toeleveringsketens transparanter en duurzamer te maken. Belangrijke aandachtspunten zijn traceerbaarheid van grondstoffen, samenwerking met leveranciers en implementatie van zorgvuldigheidsprocedures om te garanderen dat producten ontbossingsvrij zijn. De gids benadrukt ook de rol van technologie en innovatieve oplossingen om naleving te vergemakkelijken en de risico’s van niet-naleving te minimaliseren.
Lees het artikel “EUDR Compliance for Agribusiness | Procurement Leaders’ Guide” (TraceXTech, 10-07-2024, Engels).
EUDR: moet maïs worden opgenomen?
FoodNavigator bespreekt de vraag of maïs moet worden toegevoegd aan de lijst van grondstoffen die onder de EUDR vallen. Het artikel onderzoekt de potentiële impact van maïsteelt op ontbossing en bosdegradatie, en de voordelen van het opnemen van maïs in de verordening. Experts geven verschillende standpunten weer over de voor- en nadelen, en hoe dit besluit de landbouwpraktijken en handelsbetrekkingen kan beïnvloeden. De discussie benadrukt het belang van een evenwichtige aanpak om zowel milieu- als economische belangen te beschermen.
Lees het artikel “EUDR: Should maize be included?” (FoodNavigator, 10-07-2024, Engels).
Vijf manieren waarop Trase de EU-ontbossingsverordening wel en niet kan ondersteunen
Een artikel op Trase Insights bespreekt de mogelijkheden en beperkingen van Trase bij het ondersteunen van de EU-ontbossingsverordening. Trase biedt tools en data-analyse om de toeleveringsketens van agrarische producten te volgen en transparanter te maken. Het artikel legt uit hoe deze technologie kan helpen bij het identificeren van ontbossingsrisico’s en het verbeteren van naleving door bedrijven. Tegelijkertijd worden de beperkingen van de huidige technologieën en methoden erkend, en wordt gepleit voor voortdurende innovatie en samenwerking.
Lees het artikel “Five ways Trase can and cannot support the EU deforestation regulation” (Trase, 15-07-2024, Engels).
Hoe de EUDR Brazilië kan ondersteunen op weg naar nul ontbossing
Forest Trends onderzoekt hoe de EUDR kan bijdragen aan de inspanningen van Brazilië om ontbossing volledig te stoppen. Het artikel benadrukt de rol van strikte nalevingsregels en zorgvuldigheidsprocedures om de duurzaamheid van de Braziliaanse landbouwsector te waarborgen. Er wordt ook gekeken naar de voordelen van internationale samenwerking en de integratie van lokale gemeenschappen in het behoud van bossen. De EUDR wordt gezien als een potentieel krachtig instrument om Brazilië te helpen zijn doelstellingen op het gebied van nul ontbossing te bereiken.
Lees het artikel “How the EUDR can support Brazil’s path to zero deforestation” (Forest Trends, 20-07-2024, Engels).
Indonesische kleine palmolieproducenten krijgen steun voor duurzaamheid
Een artikel op Mongabay belicht hoe kleine palmolieproducenten in Indonesië ondersteuning krijgen in hun streven naar duurzaamheid. Met nieuwe initiatieven en financieringsmogelijkheden kunnen deze kleine boeren hun productie praktijken verbeteren om te voldoen aan internationale normen zoals de EUDR. Deze ondersteuning helpt hen niet alleen om ontbossing te verminderen, maar ook om hun economische positie te versterken door toegang te krijgen tot nieuwe markten die steeds meer waarde hechten aan duurzame productie.
Lees het artikel “Indonesia’s oil palm smallholders get a boost in bid for sustainability” (Mongabay, 10-07-2024, Engels).
EXCLUSIEF: Oostenrijk dringt aan op heroverweging van de EUDR-implementatie
Palm Oil Monitor rapporteert over de oproep van Oostenrijk aan de EU om de implementatie van de EUDR opnieuw te overwegen. Oostenrijkse vertegenwoordigers benadrukken de negatieve economische impact en pleiten voor een evenwichtigere aanpak die zowel milieubescherming als economische haalbaarheid waarborgt. Dit initiatief komt te midden van toenemende druk vanuit verschillende industrieën die worstelen met de strenge nalevingsvereisten van de verordening.
Lees het artikel “EXCLUSIVE: Austria’s push for ‘firm reconsideration of the EUDR implementation’” (Palm Oil Monitor, 15-07-2024, Engels).
Technische uitwisseling om een volledig begrip van de EUDR te faciliteren
Een recent evenement georganiseerd door de Europese Unie richtte zich op het bevorderen van begrip van de EUDR. Dit technische uitwisselingsevenement bood een platform voor belanghebbenden om kennis te delen en beste praktijken te bespreken voor de naleving van de verordening. Deelnemers bespraken de uitdagingen en oplossingen, met de nadruk op samenwerking en technologische innovaties om ontbossing effectief te bestrijden.
Lees het artikel “Technical exchange event to facilitate comprehensive understanding of the European Union Deforestation-free Regulation” (Public Now, 05-07-2024, Engels).
Vooruitgang in ontbossingsmonitoring: Nederlandse ruimtevaartinspanningen ondersteunen EUDR-naleving
Agroberichten Buitenland rapporteert over hoe Nederlandse ruimtevaarttechnologieën bijdragen aan de naleving van de EUDR. Deze geavanceerde monitoringtechnieken stellen autoriteiten en bedrijven in staat om ontbossing nauwkeurig te volgen en tijdig in te grijpen. Door gebruik te maken van satellietbeelden en geospatiale gegevens kunnen gedetailleerde analyses en rapportages worden gegenereerd, wat helpt bij het waarborgen van duurzame toeleveringsketens.
Lees het artikel “Advancing deforestation monitoring: Dutch space efforts power EUDR compliance” (Agroberichten Buitenland, 16-07-2024, Engels).
De NVWA gaat de EUDR in de houtbranche controleren. Hoe?
Houtwereld beschrijft hoe de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de naleving van de EUDR in de houtsector zal controleren. De NVWA zal gebruikmaken van risicogebaseerde inspecties en geavanceerde traceerbaarheidssystemen om ervoor te zorgen dat houtproducten die op de markt worden gebracht, voldoen aan de verordening. Het artikel benadrukt het belang van zorgvuldigheidseisen en de samenwerking met andere EU-lidstaten om een effectieve handhaving te garanderen.
Lees het artikel “De NVWA gaat de EUDR in de houtbranche controleren. Hoe?” (Houtwereld, 20-07-2024, Nederlands).
GS1: ‘Samen met bedrijven voortgang geboekt voor delen CO2- en duurzaamheidsdata’
Het artikel op Duurzaam Ondernemen beschrijft hoe GS1 samenwerkt met bedrijven om de uitwisseling van CO2- en duurzaamheidsdata te verbeteren. Deze samenwerking heeft geleid tot aanzienlijke vooruitgang in het transparant maken van de toeleveringsketen en het bevorderen van duurzaamheid. Door het gebruik van gestandaardiseerde datamodellen kunnen bedrijven nu beter voldoen aan de eisen van regelgeving zoals de EUDR en bijdragen aan de vermindering van hun ecologische voetafdruk. Dit initiatief benadrukt het belang van samenwerking en data-uitwisseling voor het behalen van duurzaamheidsdoelen.
Lees het artikel “GS1: ‘Samen met bedrijven voortgang geboekt voor delen CO2- en duurzaamheidsdata’” (Duurzaam Ondernemen, 20-07-2024, Nederlands).
EUDR: welke grondstoffen zijn onvoorbereid?
FoodNavigator onderzoekt welke grondstoffen niet klaar zijn voor de naleving van de EUDR. Het artikel bespreekt de uitdagingen waarmee sectoren zoals soja, rundvlees en palmolie worden geconfronteerd, aangezien deze vaak in verband worden gebracht met ontbossing. Verschillende experts geven inzicht in de huidige tekortkomingen en benadrukken de noodzaak voor verbeterde traceerbaarheid en zorgvuldigheidsprocedures. Het stuk biedt ook aanbevelingen voor bedrijven om zich voor te bereiden en aan de nieuwe regelgeving te voldoen.
Lees het artikel “EUDR: Which commodities are unprepared?” (FoodNavigator, 17-07-2024, Engels).
Vergeet de EUDR: Trumps tariefplan zou handelsoorlog in hout op gang brengen
Wood Central bericht over de mogelijke impact van een nieuw tariefplan voorgesteld door voormalig president Trump, dat zou kunnen leiden tot een handelsoorlog in de houtsector. Dit plan zou de aandacht van bedrijven kunnen afleiden van de naleving van de EUDR, aangezien verhoogde tarieven en handelsbeperkingen de markt verstoren. Het artikel analyseert de potentiële economische gevolgen en hoe bedrijven zich moeten voorbereiden op een dergelijke escalatie in de internationale handel.
Lees het artikel “Forget EUDR: Trump’s Tariff Plan Would Kickstart Timber Trade War” (Wood Central, 15-07-2024, Engels).
Hout
EU-ontbossingsregels: Grote uitdaging voor houtexporteurs
Een artikel op Báo điện tử Bình Định belicht de grote uitdagingen waarmee Vietnamese houtexporteurs worden geconfronteerd door de nieuwe EU-ontbossingsregels (EUDR). Deze regels vereisen strikte naleving van duurzaamheidscriteria, wat extra kosten en complexe zorgvuldigheidsprocedures met zich meebrengt. Bedrijven moeten hun toeleveringsketens nauwkeurig controleren en documenteren om aan de EUDR-vereisten te voldoen, wat een aanzienlijke druk legt op hun middelen en capaciteit.
Lees het artikel “Quy định chống mất rừng của EU: Thách thức lớn đối với doanh nghiệp xuất khẩu mặt hàng gỗ” (Báo điện tử Bình Định, 10-07-2024, Vietnamees).
EUDR: Waar is de Amerikaanse papierindustrie bang voor?
Een artikel van Fern onderzoekt de zorgen van de Amerikaanse papierindustrie met betrekking tot de EUDR. De industrie vreest dat de nieuwe regelgeving, die gericht is op het voorkomen van ontbossing, zal leiden tot hogere kosten en verstoringen in de toeleveringsketen. De strenge eisen voor traceerbaarheid en zorgvuldigheid kunnen de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven op de Europese markt onder druk zetten, wat tot bezorgdheid leidt binnen de sector.
Lees het artikel “EUDR: What is the US paper industry afraid of?” (Fern, 15-07-2024, Engels).
Geen uitstel: EU zet door met EUDR ondanks chaos
Wood Central meldt dat de EU vastbesloten is om door te gaan met de implementatie van de EUDR, ondanks de chaos en tegenstand. De verordening, die ontbossingsvrije toeleveringsketens vereist, wordt doorgezet om milieuvervuiling en verlies van biodiversiteit tegen te gaan. Bedrijven moeten zich snel aanpassen aan de nieuwe regels om boetes en handelsbeperkingen te vermijden, wat voor veel onrust en aanpassingsproblemen zorgt.
Lees het artikel “No Delay: EU Vows to Push On with EUDR Despite Chaos” (Wood Central, 10-07-2024, Engels).
Naleving van de EUDR | UPM Communication Papers
UPM Communication Papers bespreekt in hun artikel hoe ze voldoen aan de EUDR-regelgeving. Het bedrijf heeft uitgebreide maatregelen genomen om de duurzaamheid van hun papierproducten te waarborgen en te voldoen aan de eisen van ontbossingsvrije toeleveringsketens. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën en zorgvuldigheidssystemen kan UPM voldoen aan de strikte eisen van de EUDR en bijdragen aan milieu- en biodiversiteitsdoelen.
Lees het artikel “Compliance with EUDR | UPM Communication Papers” (UPM Communication Papers, 10-07-2024, Engels).
Amerikaanse papierindustrie waarschuwt voor duurdere luiers na EU-ontbossingswet
Trouw bericht dat de Amerikaanse papierindustrie waarschuwt voor hogere prijzen van producten zoals luiers als gevolg van de EUDR. De verordening vereist dat papierproducten afkomstig zijn uit ontbossingsvrije bronnen, wat de kosten voor grondstoffen en productie verhoogt. Deze hogere kosten kunnen worden doorberekend aan de consument, wat leidt tot prijsstijgingen voor dagelijkse gebruiksartikelen.
Lees het artikel “Papierindustrie VS waarschuwt door duurdere luiers na ontbossingswet EU” (Trouw, 11-07-2024, Nederlands).
Geen uitstel: EUDR veroorzaakt crisis in meubelindustrie, 50% van importen in gevaar
Een tweede artikel op Wood Central bespreekt de crisis die de EUDR veroorzaakt in de meubelindustrie. De verordening brengt 50% van de meubelimporten in gevaar vanwege de strenge eisen voor ontbossingsvrije herkomst. Veel bedrijven worstelen om hun toeleveringsketens aan te passen, wat kan leiden tot tekorten en hogere prijzen in de sector.
Lees het artikel “No Delay: EUDR Sparks Furniture Crisis, 50% of Imports at Risk!” (Wood Central, 10-07-2024, Engels).
Is de houtindustrie klaar voor de EUDR?
The Edge Malaysia onderzoekt of de houtindustrie klaar is voor de EUDR. Het artikel bespreekt de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd bij het naleven van de nieuwe regelgeving. Bedrijven moeten hun toeleveringsketens aanpassen en zorgvuldigheidssystemen implementeren om te voldoen aan de ontbossingsvrije eisen. Het stuk benadrukt de noodzaak van investeringen in duurzaamheid en technologie om concurrerend te blijven.
Lees het artikel “Regulations: Is the timber industry ready for the EUDR?” (The Edge Malaysia, 15-07-2024, Engels).
Cacao
Ferrero boekt belangrijke vooruitgang met duurzaamheidsdoelen Cocoa Charter
Ferrero heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt met zijn Cocoa Charter-duurzaamheidsdoelen, zoals gerapporteerd in hun meest recente voortgangsrapport. Het bedrijf heeft nu 100% van zijn cacaoleveringen onafhankelijk gecertificeerd en heeft ongeveer 198.000 boeren bereikt binnen zijn programma’s. Belangrijke prestaties omvatten het aanpakken van kinderarbeid, het verbeteren van de rechten van kinderen en het bevorderen van agroforestrytechnieken om ontbossing tegen te gaan. Bovendien heeft Ferrero 1,7 miljoen cacaoplantjes verdeeld en 143.000 hectare landbouwgrond onder duurzame praktijken gebracht.
Lees het artikel “Ferrero makes key gains with Cocoa Charter sustainability goals” (Confectionery Production, 02-07-2025, Engels).
CAFI-Cameroen geeft groen licht voor $20 miljoen project voor ontbossingsvrije landbouw
Mirage News meldde op 04-07-2024 dat het Central African Forest Initiative (CAFI) en de regering van Kameroen een project van $20 miljoen hebben goedgekeurd om ontbossingsvrije landbouw te bevorderen. Dit project richt zich op het beschermen van bossen en het ondersteunen van duurzame landbouwpraktijken. Het initiatief zal helpen bij het ontwikkelen van landbouwsystemen die geen ontbossing veroorzaken, waardoor zowel de milieu- als de sociaaleconomische omstandigheden in Kameroen worden verbeterd.
Lees het artikel “CAFI-Cameroon Greenlights $20M Project for Deforestation-Free Farming” (Mirage News, 04-07-2024, Engels).
EUDR: samen nieuwe regels naleven om wereldwijde ontbossing te verminderen
In een recent artikel op edie wordt benadrukt hoe belangrijk samenwerking is voor het naleven van de nieuwe Europese Ontbossingsverordening (EUDR). Bedrijven moeten hun toeleveringsketens grondig evalueren en ervoor zorgen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing. Dit vereist transparantie en nauwe samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, waaronder leveranciers, overheden en maatschappelijke organisaties. Door gezamenlijke inspanningen kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de EUDR, maar ook een positieve bijdrage leveren aan het behoud van bossen wereldwijd.
Lees het artikel “EUDR: Meeting new regulations collaboratively to reduce global deforestation” (edie, 01-08-2023, Engels).
Navigeren door EUDR-naleving in de bean-to-bar reis van cacao op Chocoa Trade Fair
Tijdens de Chocoa Trade Fair wordt aandacht besteed aan de naleving van de EUDR binnen de cacao-industrie. Het evenement biedt een platform voor chocoladeproducenten en handelaren om te leren over de vereisten van de nieuwe verordening en hoe ze hun toeleveringsketens kunnen aanpassen om aan de regelgeving te voldoen. Dit omvat onder andere het verkrijgen van gedetailleerde informatie over de herkomst van cacaobonen en het implementeren van zorgvuldigheidsprocedures. Door deze stappen te nemen, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de EUDR, maar ook bijdragen aan duurzame cacao productie.
Lees het artikel “Navigating the EUDR Compliance in Cocoa’s Bean-to-Bar Journey at Chocoa Trade Fair” (Koltiva, 25-07-2023, Engels).
Koffie
EU-verordening heeft tegengesteld effect op koffieproductie in Ethiopië
De EU heeft regelgeving ingevoerd om ontbossing te voorkomen, maar in Ethiopië bereikt deze maatregel het tegenovergestelde effect. Terwijl de Europese Unie hoopt de wereldwijde ontbossing te verminderen, lijden Ethiopische koffieboeren onder de nieuwe regelgeving. Boeren die voorheen koffie onder schaduwrijke bomen kweekten, worden nu geconfronteerd met strikte controles en verliezen daardoor toegang tot de Europese markt. Hierdoor worden ze gedwongen hun productie te verplaatsen naar zonrijke gebieden, wat leidt tot meer ontbossing. Dit artikel onderzoekt de impact van deze regelgeving op de lokale koffieproductie en de bredere ecologische gevolgen.
Lees het artikel “Per Verordnung will die EU Bäume retten – erreicht beim Kaffeeanbau in Äthiopien aber das Gegenteil” (Stern, 01-07-2024, Duits).
Rainforest Alliance introduceert hulpmiddel voor koffietelers
De Rainforest Alliance heeft een nieuw hulpmiddel geïntroduceerd om koffieboeren te helpen voldoen aan de strenge eisen van de EU-regelgeving tegen ontbossing. Dit hulpmiddel is ontworpen om boeren te begeleiden bij het aanpassen van hun praktijken om ervoor te zorgen dat hun koffieproductie ontbossingsvrij is. De tool biedt richtlijnen en ondersteuning om te voorkomen dat boeren uitgesloten worden van de lucratieve Europese markt. Deze maatregel komt als reactie op de bezorgdheid dat kleine boeren anders niet zouden kunnen voldoen aan de nieuwe Europese normen, wat hun inkomen en bestaansmiddelen in gevaar zou brengen.
Lees het artikel “Rainforest Alliance introduces tool to help coffee farmers avoid being locked out of EU market - News and knowhow for farmers” (FarmBiz Africa, 30-06-2024, Engels).
“Geen koffie voor jou!”
De nieuwe EU-regelgeving die gericht is op het verminderen van ontbossing, kan ertoe leiden dat sommige consumenten geen toegang meer hebben tot hun favoriete koffie. Door de strikte controles en certificeringseisen kan de import van koffie in de EU drastisch worden verminderd. Dit artikel bespreekt de mogelijke gevolgen voor zowel de Europese koffieconsumenten als de producenten in ontwikkelingslanden. Het verkent de uitdagingen en controverses rondom deze regelgeving en hoe deze de wereldwijde koffiemarkt kan beïnvloeden.
Lees het artikel “No Coffee For You!” (Maritime Executive, 28-06-2024, Engels).
Cecafé overlegt met overheid over EUDR-naleving
Cecafé, de Braziliaanse koffie-exportorganisatie, heeft deelgenomen aan een vergadering met de overheid om te bespreken hoe de sector kan voldoen aan de nieuwe EU-ontbossingsverordening (EUDR). Tijdens deze bijeenkomst werden strategieën besproken om de naleving van de regelgeving te waarborgen en de export van ontbossingsvrije koffie naar Europa te faciliteren. Cecafé benadrukte het belang van samenwerking tussen de overheid en de private sector om de economische impact op koffieboeren te minimaliseren en tegelijkertijd milieudoelstellingen te bereiken.
Lees het artikel “Cecafé neemt deel aan de vergadering van de overheid om te voldoen aan EUDR - Landbouwnieuws” (Noticias Agrícolas, 29-06-2024, Portugees).
Koffieprijzen stijgen in juni
In juni zijn de koffieprijzen gestegen, deels als gevolg van de nieuwe EU-regelgeving tegen ontbossing die van invloed is op de productie en export. De prijsstijgingen worden ook gedreven door een verminderd aanbod en stijgende productiekosten. Dit artikel geeft een overzicht van de huidige marktsituatie en de factoren die bijdragen aan de prijsschommelingen, inclusief de impact van de EU-verordening op de wereldwijde koffiehandel.
Lees het artikel “Café/Cepea: Preços encerram junho em alta” (Noticias Agrícolas, 30-06-2024, Portugees).
EUDR-update: de tijd dringt en importeurs haasten zich
Coffee Today meldt dat de tijd dringt voor importeurs om te voldoen aan de nieuwe EUDR-regelgeving. Deze verordening vereist dat bedrijven bewijzen dat hun producten ontbossingsvrij zijn. Importeurs worden geconfronteerd met grote uitdagingen om hun toeleveringsketens snel aan te passen en de nodige certificeringen te verkrijgen. De druk om te voldoen aan deze strenge eisen neemt toe, vooral gezien de strikte deadlines en de mogelijke sancties voor niet-naleving.
Lees het artikel “EUDR update: il tempo stringe, e gli importatori vanno di fretta” (Coffee Today, 04-07-2024, Italiaans).
Ethiopische agri-tech helpt boeren te voldoen aan EU-doelstellingen tegen ontbossing
CNBC Africa bericht dat Ethiopische agri-tech bedrijven samenwerken met boeren om te voldoen aan de EU-doelstellingen ter bestrijding van ontbossing. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën en duurzame landbouwmethoden, kunnen boeren hun productieprocessen verbeteren en voldoen aan de strenge eisen van de EUDR. Deze samenwerking helpt niet alleen bij de naleving van de regelgeving, maar draagt ook bij aan het behoud van bossen en de verbetering van de levensstandaard van lokale boeren.
Lees het artikel “Ethiopian Agri-tech Joining Farmers to Meet European Union (EU) Goals on fighting Deforestation” (CNBC Africa, 01-07-2024, Engels).
Het tweesnijdend zwaard van de EU voor kleinschalige koffieboeren
The Xavie Radio Ug bespreekt de dubbelzinnige impact van de EUDR op kleinschalige koffieboeren. Terwijl de regelgeving gericht is op het bevorderen van duurzaamheid en het voorkomen van ontbossing, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor kleine boeren die mogelijk niet de middelen hebben om aan de strenge eisen te voldoen. Het artikel benadrukt de noodzaak van ondersteuning en aanpassingsstrategieën om ervoor te zorgen dat deze boeren niet onevenredig worden benadeeld door de nieuwe regels.
Lees het artikel “The EU’s Double-Edged Sword On Small-Scale Coffee Farmers” (The Xavie Radio Ug, 01-07-2024, Engels).
Koffiemarktupdate: handel aan het begin van de week rustig
Vinanet meldt dat de koffiemarkt in de week tot 15 juli een rustige start kende. De handelsactiviteit was laag, met weinig bewegingen in de prijzen. Het artikel geeft een overzicht van de markttrends en factoren die de vraag en aanbod beïnvloeden, waaronder weersomstandigheden en economische ontwikkelingen. Deze periode van lage activiteit biedt inzicht in de dynamiek van de koffiemarkt en de invloed van externe factoren op de handel.
Lees het artikel “TT cà phê tuần đến ngày 15/7: Giao dịch đầu tuần trầm lắng” (Vinanet, 15-07-2024, Vietnamees).
Koffie: Europese Unie veroorzaakt nieuwe prijsstijging
Eretikos.gr bespreekt hoe de Europese Unie bijdraagt aan de stijging van de koffieprijzen door nieuwe regelgeving en maatregelen zoals de EUDR. De verordening, die gericht is op het voorkomen van ontbossing, legt extra lasten op aan producenten en importeurs. Deze verhoogde kosten worden vaak doorberekend aan de consument, wat resulteert in hogere prijzen voor koffie. Het artikel onderzoekt de bredere economische impact van deze prijsstijgingen op zowel de markt als de consumenten.
Lees het artikel “Καφές: Νέα φωτιά στην τιμή βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση” (Eretikos.gr, 01-07-2024, Grieks).
Palmolie
UK-delegatie leert over duurzame praktijken in de Maleisische palmoliesector
Op 03-07-2024 meldde The Star dat een Britse delegatie naar Maleisië was afgereisd om meer te leren over de duurzame praktijken in de palmoliesector van het land. Tijdens hun bezoek werden ze geïnformeerd over de Maleisische Sustainable Palm Oil (MSPO) certificering, die nu erkend wordt in de Britse richtlijnen voor due diligence. De delegatie, onder leiding van vicepremier Datuk Seri Fadillah Yusof, besprak ook de mogelijke voordelen van tariefvrije invoer van Maleisische palmolie in het VK. Deze erkenning zal naar verwachting de handelsbetrekkingen tussen Maleisië en het VK versterken en meer zakelijke kansen creëren.
Lees het artikel “UK delegation learns about sustainable practices in Malaysian palm oil sector” (The Star, 03-07-2024, Engels).
Indonesië: Prabowo-Gibran aangemoedigd om Nationale Palmolieorganisatie op te richten
Een artikel op MSN Indonesia bespreekt hoe Indonesië wordt aangespoord om een Nationale Palmolieorganisatie op te richten om te concurreren met Maleisië. Lokale leiders, waaronder Prabowo Subianto en Gibran Rakabuming, worden aangespoord om deze stap te nemen om de palmolie-industrie te versterken en beter te voldoen aan internationale duurzaamheidsnormen zoals de EUDR. Dit zou niet alleen economische voordelen opleveren, maar ook bijdragen aan duurzame productiemethoden en het verminderen van ontbossing.
Lees het artikel “Saingi Malaysia, Prabowo-Gibran Didesak Bentuk Badan Sawit Nasional” (MSN Indonesia, 01-08-2024, Indonesisch).
EUDR: Wat het betekent voor palmolie en de bakkerij-industrie
Het artikel op Bakery Production onderzoekt de impact van de EUDR op de palmolie- en bakkerij-industrie. Het legt uit hoe de nieuwe verordening bedrijven dwingt hun toeleveringsketens transparanter en duurzamer te maken. De EUDR stelt strenge eisen aan de herkomst van palmolie, wat uitdagingen met zich meebrengt voor bakkerijen die deze grondstof veel gebruiken. Het artikel biedt ook advies over hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden op deze veranderingen en voldoen aan de regelgeving.
Lees het artikel “EUDR: What it means for palm oil and the baking industry” (Bakery Production, 17-07-2024, Engels).
Diverse inspanningen om ervoor te zorgen dat MSPO-certificering voldoet aan EUDR-voorschriften
Johari beschrijft in een artikel op I3investor de stappen die worden ondernomen om ervoor te zorgen dat de Malaysian Sustainable Palm Oil (MSPO) certificering voldoet aan de EUDR-voorschriften. Deze inspanningen omvatten verbeterde traceerbaarheid en zorgvuldigheidsprocedures om de duurzaamheid van palmolieproductie te waarborgen. De focus ligt op samenwerking tussen de overheid en de industrie om de naleving van de nieuwe Europese regelgeving te garanderen en de export van Maleisische palmolie te beschermen.
Lees het artikel “Johari: Various efforts taken to ensure MSPO certification complies with EUDR regulations” (I3investor, 16-07-2024, Engels).
Soja
Wat is de impact van de EUDR op de Braziliaanse sojahandel met de EU?
FeedNavigator bespreekt de mogelijke gevolgen van de Europese Ontbossingsverordening (EUDR) voor de Braziliaanse sojahandel met de EU. De nieuwe regelgeving vereist strikte naleving van duurzaamheidseisen om ontbossing tegen te gaan, wat een aanzienlijke impact kan hebben op de exportactiviteiten van Brazilië. Experts benadrukken dat Braziliaanse producenten moeten investeren in traceerbaarheid en zorgvuldigheid om aan de EUDR te voldoen. Dit kan leiden tot hogere kosten en operationele uitdagingen, maar ook tot nieuwe kansen op de Europese markt voor duurzame soja.
Lees het artikel “What impact will EUDR have on Brazilian soy trade with EU?” (FeedNavigator, 15-07-2024, Engels).
Sojainkoop: naleving van de EUDR en duurzaamheid
Een artikel op FoodNavigator bespreekt de uitdagingen en oplossingen voor bedrijven bij de inkoop van soja in overeenstemming met de EUDR. Het benadrukt de noodzaak voor bedrijven om hun toeleveringsketens te herzien en te verduurzamen om te voldoen aan de strikte ontbossingsvrije vereisten van de verordening. Het artikel gaat in op de huidige tekortkomingen in de traceerbaarheid van soja en biedt aanbevelingen voor verbeteringen, zoals het implementeren van zorgvuldigheidsprocedures en samenwerking met leveranciers om duurzame praktijken te waarborgen. Door deze maatregelen kunnen bedrijven bijdragen aan de vermindering van ontbossing en voldoen aan de EUDR-standaarden.
Lees het artikel “Soy sourcing: EUDR compliance and sustainability” (FoodNavigator, 15-07-2024, Engels).
Rubber
Indonesische leverancier levert EUDR-conform rubber aan Europa
De European Rubber Journal meldde dat Kirana Megatara, een toonaangevende Indonesische rubberproducent, nu EUDR-conform rubber aan Europa levert. Het bedrijf heeft stappen ondernomen om aan de strenge Europese Ontbossingsverordening (EUDR) te voldoen, door de herkomst van hun rubberproducten volledig traceerbaar te maken. Deze ontwikkeling helpt Kirana Megatara niet alleen om toegang tot de Europese markt te behouden, maar versterkt ook hun inzet voor duurzame en verantwoorde productiepraktijken.
Lees het artikel “Indonesia supplier delivering EUDR-compliant rubber to Europe” (European Rubber Journal, 26-06-2024, Engels).
BKT sluit zich aan bij Global Platform for Sustainable Natural Rubber
BKT, een prominente fabrikant van off-highway banden, heeft zich aangesloten bij het Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR). Deze stap onderstreept BKT’s toewijding aan duurzame praktijken en milieuvriendelijke productiemethoden die in lijn zijn met de GPSNR-principes. Door lid te worden, krijgt BKT toegang tot gestandaardiseerde duurzaamheidsrapportage en digitale hulpmiddelen voor naleving van de EUDR, die in december 2024 van kracht wordt. Dit lidmaatschap helpt BKT om zijn duurzame initiatieven te versterken en de kwaliteit van de natuurlijke rubbervoorzieningsketen te verbeteren.
Lees het artikel “BKT Joins Global Platform for Sustainable Natural Rubber” (ChemAnalyst, 01-07-2024, Engels).
SIPH klaar voor EUDR
SIPH heeft aangekondigd klaar te zijn voor de Europese Ontbossingsverordening (EUDR). Het bedrijf heeft uitgebreide maatregelen genomen om de traceerbaarheid en duurzaamheid van hun rubberproducten te waarborgen, wat hen in staat stelt om te voldoen aan de nieuwe Europese milieunormen. SIPH benadrukt dat hun inspanningen gericht zijn op het minimaliseren van de ecologische impact en het ondersteunen van duurzame landbouwpraktijken in hun productieketen.
Lees het artikel “EUDR, NOUS SOMMES PRETS” (SIPH, 2024, Frans).
PTPN I Regional 5 exporteert voor het eerst 40,5 ton EUDR-standaard rubber naar de VS
Een artikel op ANTARA News meldt dat PTPN I Regional 5 voor het eerst 40,5 ton rubber heeft geëxporteerd naar de Verenigde Staten, conform de Europese Ontbossingsverordening (EUDR). Deze export markeert een belangrijke mijlpaal in de inspanningen van Indonesië om duurzame landbouwpraktijken te implementeren en internationale markten te betreden die strenge milieuvoorschriften hanteren. De naleving van de EUDR helpt bij het waarborgen van ontbossingsvrije toeleveringsketens en draagt bij aan de wereldwijde duurzaamheidsdoelen.
Lees het artikel “PTPN I Regional 5 perdana ekspor 40,5 ton karet standar EUDR ke AS” (ANTARA News, 20-07-2024, Indonesisch).
Vertragingen bij EU-regulering bedreigen waardeketen van natuurrubber
Een persbericht op Verbaende.com waarschuwt dat vertragingen bij de implementatie van EU-regelgeving ernstige gevolgen kunnen hebben voor de waardeketen van natuurrubber. De vertragingen belemmeren de naleving van duurzaamheidsnormen zoals de EUDR, wat kan leiden tot verstoringen in de toeleveringsketen en economische verliezen. Het artikel benadrukt de noodzaak van tijdige en efficiënte implementatie van regelgeving om de integriteit en duurzaamheid van de natuurrubbersector te waarborgen.
Lees het artikel “Verzögerungen bei EU-Regulierung bedrohen Wertschöpfungskette bei Naturkautschuk” (Verbaende.com, 15-07-2024, Duits).
Gapkindo: EUDR-regels drukken de exportprestaties van rubber in Noord-Sumatra
Tribun Medan rapporteert dat volgens Gapkindo, de Indonesische rubberproducentenvereniging, de EUDR-regels de exportprestaties van rubber in Noord-Sumatra negatief beïnvloeden. De strenge nalevingsvereisten van de verordening hebben geleid tot hogere kosten en complexiteit in de toeleveringsketen. Gapkindo roept op tot meer steun en maatregelen om de industrie te helpen bij het voldoen aan de nieuwe regelgeving en het waarborgen van concurrentievermogen op de internationale markt.
Lees het artikel “Gapkindo Sebut Aturan EUDR Menekan Kinerja Ekspor Karet Sumatera Utara” (Tribun Medan, 11-07-2024, Indonesisch).
Pirelli produceert ’s werelds eerste FSC-gecertificeerde band
Pirelli heeft de eerste FSC-gecertificeerde band ter wereld geproduceerd, zoals gemeld door Pirelli Global. Deze innovatie onderstreept Pirelli’s toewijding aan duurzaamheid en milieuvriendelijke productie. De FSC-certificering garandeert dat de gebruikte materialen afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, wat in lijn is met de doelen van de EUDR om ontbossingsvrije producten te promoten. Dit initiatief markeert een belangrijke stap in de richting van duurzame mobiliteit.
Lees het artikel “Pirelli produceert ’s werelds eerste FSC: gecertificeerde band” (Pirelli Global, 20-07-2024, Engels).
STA lanceert SRI TRANG FRIENDS-app om de kwaliteit van het leven van rubberboeren te verbeteren
Een artikel op Prachachat.net beschrijft hoe STA (Sri Trang Agro-Industry Public Company Limited) de SRI TRANG FRIENDS-app heeft gelanceerd om de levenskwaliteit van rubberboeren te verbeteren in overeenstemming met de EUDR. De app biedt informatie en hulpmiddelen om duurzame landbouwpraktijken te bevorderen en helpt boeren bij het voldoen aan de nieuwe regelgeving. Dit initiatief ondersteunt boeren bij het verhogen van hun productiviteit en inkomens door middel van betere beheerpraktijken en traceerbaarheid.
Lees het artikel “STA ชูแอป SRI TRANG FRIENDS ยกระดับคุณภาพชีวิตชาวสวนยางรับ EUDR” (Prachachat.net, 10-07-2024, Thais).
Rubberindustrie in Vietnam
Stockbiz.vn bespreekt hoe de rubberindustrie in Vietnam zich voorbereidt op de naleving van de EUDR. Door middel van verbeterde traceerbaarheid en certificeringssystemen streven Vietnamese bedrijven ernaar om aan de strenge ontbossingsvrije eisen te voldoen. Dit initiatief wordt gezien als een cruciale stap om de toegang tot de Europese markt te behouden en tegelijkertijd bij te dragen aan wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen.
Lees het artikel “Cao su đẩy cánh cửa EUDR” (Stockbiz.vn, 15-07-2024, Vietnamees).
Verbeteren van productiviteit en beheer van rubberplantages: bezoek van Kemenko Perekonomian aan RAOT
Een artikel van het Indonesische Ministerie van Economische Zaken (Kemenko Perekonomian) beschrijft een bezoek aan de Rubber Authority of Thailand (RAOT). Het doel van het bezoek was om de productiviteit en het beheer van rubberplantages te verbeteren in lijn met de EUDR-vereisten. Door kennisuitwisseling en samenwerking streven beide landen naar betere duurzame praktijken in de rubbersector, wat ook bijdraagt aan economische groei en milieubescherming.
Lees het artikel “Tingkatkan Produktivitas dan Tata Kelola Perkebunan Karet, Kemenko Perekonomian Kunjungi Rubber Authorithy of Thailand (RAOT)” (Kemenko Perekonomian, 20-07-2024, Indonesisch).
Waardeketen van natuurrubber bedreigd?
KGK Rubberpoint waarschuwt in een artikel voor de bedreigingen waarmee de waardeketen van natuurrubber wordt geconfronteerd door vertragingen en uitdagingen in de EU-regelgeving. De onzekerheden en strenge nalevingsvereisten kunnen leiden tot verstoringen in de productie en handel van natuurrubber. Het artikel roept op tot tijdige en effectieve maatregelen om de continuïteit en duurzaamheid van de waardeketen te waarborgen.
Lees het artikel “Wertschöpfungskette bei Naturkautschuk bedroht?” (KGK Rubberpoint, 20-07-2024, Duits).
Rund
Zal de vee-industrie zich aan de Braziliaanse wet houden?
Op 02-07-2024 publiceerde Human Rights Watch een artikel over de vraag of de vee-industrie in Brazilië zich aan de nationale wetten zal houden. Het artikel benadrukt dat een groot deel van de Braziliaanse rundvleesproductie afkomstig is van gebieden die illegaal ontbost zijn, vaak ten koste van inheemse gemeenschappen en beschermde natuurgebieden. Ondanks bestaande wetten tegen ontbossing en de bescherming van inheemse gebieden, blijven er aanzienlijke uitdagingen bestaan bij de handhaving en naleving. Het artikel roept op tot striktere handhaving van de wetten en meer transparantie in de toeleveringsketen om ervoor te zorgen dat de vee-industrie niet bijdraagt aan ontbossing en mensenrechtenschendingen【163†source】.
Lees het volledige artikel “Will the Cattle Industry Be Made to Respect Brazilian Law?” (Human Rights Watch, 02-07-2024, Engels).