Duurzaam bosbeheer uitgelegd

Is uw bedrijf FSC® en of PEFC™ gecertificeerd? Dan bent u goed bezig! Het hout of houtproducten welke u verkoopt onder het certificaat is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Wat houdt dat nou precies in? In Jip-en-Janneke taal leggen we het kort uit:

De afbeeldingen werden door Evan gemaakt tijdens een audit in Congo (in het kader van de EUTR). Op de afbeeldingen is te zien hoe een bosareaal is verdeeld in jaarvakken. Per vlak wordt er een aantal bomen gerooid, en vervolgens wordt het gebied voor een lange periode met rust gelaten. Hierdoor kan het bos herstellen en jonge bomen krijgen de ruimte om te groeien. Dit is één van de basisprincipes van duurzaam bosbeheer.

Voor het herleiden van een gekapte boom was Evan in een gebied waar een aantal bomen een half jaar geleden was gekapt. Van de boswerkzaamheden in het gebied inclusief de val van de bomen was niets meer terug te zien. Het bos was dusdanig hersteld. Zo houden we de wereldwijde bossen in stand en raakt deze bron niet uitgeput. In Congo neemt het aandeel gecertifieerd bos toe, wat een goed signaal is.

Congo

Congo is op dit moment nog een VPA land en zal waarschijnlijk binnen enkele jaren een Flegt land zijn. FLEGT staat voor Forest Law Enforcement, Governance and Trade.
De duurzaamheidseisen in Congo worden bepaald door de Congolese regering (met de basisprincipes van duurzaam bosbeheer).

Het grote verschil tussen het voldoen aan de eisen van de EUTR en FSC®/PEFC™ gecertifieerde bossen is dat het bosbeheer bij FSC® en PEFC™ op hoger niveau liggen door de duurzaamheidsprincipes. De grote variantie aan inheemse boomsoorten en areaal zijn één van de belangrijke pijlers bij FSC en PEFC.

  • FSC® heeft wereldwijd 200.025.086 ha gecertificeerd
  • PEFC™ heeft wereldwijd 325.424.569 ha gecertificeerd

Wilt u ook uw bijdrage leveren aan duurzaam bosbeheer? en bent u benieuwd naar FSC® en of PEFC™ certificering voor uw bedrijf, neem dan een kijkje op onze pagina:
FSC® Certificering of PEFC™ Certificering

Geïnteresseerd in FSC® en of PEFC™

Vul het onderstaande formulier in voor uw aanvraag.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op! Wacht niet te lang met uw aanvraag.

Diensten

Klik op een cursus
en meld je direct aan ani-arrow.png

CURSUSAANBOD

Back to top