FSC® certificering

FSC certificering: wat houdt dat in? Krijgt u van uw klant/cliënt, onderaannemer of opdrachtgever de vraag of u FSC gecertificeerd bent? We hebben alles ten aanzien van FSC certificering voor u op een rijtje gezet. Na het lezen van deze pagina bent u helemaal op de hoogte en weet u wat u moet doen om uw bedrijf te in aanmerking te laten komen voor FSC certificering.

Wat is FSC certificering?

Forest Stewardship Council (FSC) is een non-profitorganisatie met een hoofdkwartier in Bonn in Duitsland. De organisatie werd in 1993 in Toronto opgericht op initiatief van milieuorganisaties uit 25 landen. Anno 2010 wordt FSC ondersteund door het internationaal bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke- en milieuorganisaties als World Wide Fund for Nature, Greenpeace en ICCO.

Wat is het doel van FSC certificering?

De organisatie is opgericht om het verantwoord beheer van bossen te bevorderen. De zogenaamde FSC-standaard (ook wel de principes en criteria genoemd) voor verantwoord bosbeheer brengt sociale, milieu- en economische belangen in balans. Bosbeheer conform deze standaard, met hieraan gekoppeld mogelijke hout- en papierproductie, beschermt bossen voor huidige en toekomstige generaties.
Een organisatie met vergelijkbare doelstellingen is PEFC.

Wat is Chain of Custody?

Het middel dat daarbij gebruikt wordt is het FSC-keurmerk, dat toegekend wordt aan hout, houtproducten en papier. Een houtbedrijf of een ander bedrijf dat het FSC-keurmerk wil gebruiken en FSC-gecertificeerde producten wil verwerken en/of verhandelen moet zich laten certificeren. Er wordt gewerkt met een Chain of Custody waarbij het hout van kap (in de gecertificeerde bossen) tot aan eindproduct gevolgd wordt. Chain of Custody (CoC) is een betrouwbaar opvolgsysteem van de gecertificeerde houtstromen. Elke schakel dient te beschikken over een CoC-certificaat. Een bedrijf met een dergelijke certificaat wordt ieder jaar gecontroleerd. Zo krijgt de eindgebruiker de zekerheid dat het product uit duurzaam beheerd bos komt.

Welk FSC certificaat past bij mijn bedrijf?

– FSC Groepscertificaat

Maximaal 15 FTE of maximaal 25 FTE, maar met een maximale jaaromzet van één miljoen Amerikaanse dollar = +/- € 900.000,-.
IEB is uw groepsmanager die u veel werk uit handen neemt en door een jaarlijkse audit hun groepsleden controleert. Groepsleden krijgen dezelfde FSC-licentie- en FSC-CoC-code als de groepsmanager. De FSC-CoC-code krijgt echter een toevoeging (bijv. NC-COC-029615-ZZ) wat het nummer van elk bedrijf uniek maakt. Belangrijkste voordeel van groepscertificering is de lagere kosten.

– Individueel FSC certificaat

Voor bedrijven met meer dan 15 FTE.
Na een intakegesprek inclusief een nulmeting wordt er door IEB het handboek opgesteld en krijgt u instructies en een training, hiermee voldoet u aan de eisen zoals FSC® dit in de standaard stelt. Wij voeren een test audit uit om te testen of aan de eisen wordt voldaan. De certificerende instantie (SGS) zal de initiële audit uitvoeren. Als u die met goed gevolg doorstaat wordt het certificaat afgegeven. Vanzelfsprekend staan wij altijd klaar om uw vragen te beantwoorden ook nadat u het certificaat heeft behaald.

– Multisite FSC certificaat

Voor grotere ondernemingen met meerdere vestigingen. Daarbij treedt een centraal onderdeel van het bedrijf op als beheerder die er voor zorgt dat alle vestigingen zich aan de regels houden. De central office wordt jaarlijks door IEB (Ingenieursbureau Evan Buytendijk) gecontroleerd. Daarnaast voeren wij ook jaarlijkse controles (audits) uit bij een representatieve steekproef van de vestigingen.

– FSC Projectcertificaat

Voor individuele bouwprojecten kan van projectcertificering gebruik worden gemaakt. De opdrachtgever (of het bouwbedrijf) zorgt dan dat er voor het betreffende project een eigen FSC®-controlesysteem bestaat. Voor ieder project vindt er een ingangsaudit en een afsluitende audit plaats. Hierdoor liggen de kosten relatief hoger dan bij een groepscertificaat.

FSC® groepscertificering: wat moet er allemaal gebeuren?

Wij staan als FSC groepsmanager klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden bij het behalen en behouden van uw FSC certificaat. Wij nemen u veel werk uit handen, maar u dient zelf wel de interne traceerbaarheid van uw duurzame FSC product te zorgen door middel van registratie. Hieronder leest u wat dit voor u betekent:

  • Koop uw hout bij het juiste bedrijf in. Bij de bedrijven die geregistreerd zijn kunt u FCS gecertificeerd hout, papier of houtproducten inkopen. Bedrijven welke FSC gecertificeerd zijn kunt u vinden in de database van FSC;
  • Controleer de inkoopdocumenten: kijk op de afleverbon, de pakbon en de factuur of het juiste CoC-nummer en juiste claim zijn vermeld;
  • Voorkom vermenging in uw voorraad: tijdens het op voorraad houden van hout moet vermenging (van FSC gecertificeerd hout en niet FSC gecertificeerd hout) voorkomen worden (bijvoorbeeld door het gescheiden te bewaren of te merken). Tenzij u alleen maar FSC gecertificeerd hout heeft ingekocht;
  • Vermeld het juiste CoC-nummer en de juiste claim op uw afleverdocumenten en verkoopdocumenten;
  • Stel een jaarlijks volume-overzicht op: u moet kunnen aantonen dat er niet meer FSC gecertificeerd hout is verkocht dan dat er is ingekocht;
  • Vanzelfsprekend moet uw bedrijf voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving (RI&E, EUTR).

FSC Certificering Evan Buytendijk Stappenplan

KEURMERK FSC® PEFC™ AANVRAGEN?

Vul het onderstaande formulier in voor uw aanvraag.

Bedankt voor uw interesse. We nemen spoedig contact met u op.

Diensten

Klik op een cursus
en meld je direct aan ani-arrow.png

CURSUSAANBOD

Back to top