FSC Certificering

 
FSC Certificering

Bent u geïnteresseerd in FSC® certificering? Wilt u weten wat FSC certificering precies inhoudt? Krijgt u van uw klant/cliënt, onderaannemer of opdrachtgever de vraag of u FSC gecertificeerd bent of vragen ze naar uw FSC certificaat?

Op deze pagina hebben we alles ten aanzien van FSC certificering voor u op een rijtje gezet. Na het lezen van deze pagina bent u helemaal op de hoogte en weet u wat u moet doen om uw bedrijf te in aanmerking te laten komen voor FSC certificering.

Wat is de betekenis van FSC?

FSC is een non-profitorganisatie met een hoofdkwartier in Bonn in Duitsland. De letters FSC staan voor Forest Stewardship Council. FSC werd in 1993 in Toronto opgericht op initiatief van milieuorganisaties uit 25 landen.

Anno 2022 wordt FSC ondersteund door het internationaal bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke- en milieuorganisaties als World Wide Fund for Nature, Greenpeace en ICCO.

Wat is FSC certificering?

FSC Certificering is het proces om het FSC certificaat te behalen. Met een FSC certificering laat een bedrijf zien dat het hout uit duurzaam beheerde bossen inkoopt en verkoopt. Het gecertificeerde bedrijf maakt deel uit van de zogenaamde Chain of Custody en is daarmee een schakel in de handelsketen van bos tot eindgebruiker, van hout uit duurzaam beheerde bossen.

Elk FSC gecertificeerd bedrijf wordt geregistreerd in de FSC database en ontvangt als bewijs een digitale en papieren versie van het FSC certificaat. U kunt de digitale versie van uw FSC certificaat op uw website publiceren of per mail naar uw afnemers sturen.

Wat is het doel van FSC certificering?

De FSC organisatie is opgericht om het verantwoord beheer van bossen te bevorderen. De zogenaamde FSC-standaard (ook wel de principes en criteria genoemd) voor verantwoord bosbeheer brengt sociale, milieu- en economische belangen in balans. Bosbeheer conform deze standaard, met hieraan gekoppeld mogelijke hout- en papierproductie, beschermt bossen voor huidige en toekomstige generaties.

Een organisatie met vergelijkbare doelstellingen is PEFC.

Welk FSC certificaat past bij mijn bedrijf?

FSC onderscheidt de volgende certificaten:

  • FSC Groepscertificaat - Maximaal 15 FTE of maximaal 25 FTE, maar met een maximale jaaromzet van één miljoen Amerikaanse dollar (± €900.000). IEB is uw groepsmanager die u veel werk uit handen neemt en door een jaarlijkse audit hun groepsleden controleert. Groepsleden krijgen dezelfde FSC-licentie- en FSC-CoC-code als de groepsmanager. De FSC CoC-code krijgt echter een toevoeging (bijv. NC-COC-029615-ZZ) wat het nummer van elk bedrijf uniek maakt. Belangrijkste voordeel van groepscertificering is de lagere kosten.
  • FSC Projectcertificaat - Voor individuele bouwprojecten kan van projectcertificering gebruik worden gemaakt. De opdrachtgever (of het bouwbedrijf) zorgt dan dat er voor het betreffende project een eigen FSC®-controlesysteem bestaat. Voor ieder project vindt er een ingangsaudit en een afsluitende audit plaats. Hierdoor liggen de kosten relatief hoger dan bij een groepscertificaat.
  • Individueel FSC certificaat - Voor bedrijven met meer dan 15 FTE. Na een intakegesprek inclusief een nulmeting wordt er door IEB het handboek opgesteld en krijgt u instructies en een training, hiermee voldoet u aan de eisen zoals FSC® dit in de standaard stelt. Wij voeren een test audit uit om te testen of aan de eisen wordt voldaan. De certificerende instantie (SGS) zal de initiële audit uitvoeren. Als u die met goed gevolg doorstaat wordt het certificaat afgegeven. Vanzelfsprekend staan wij altijd klaar om uw vragen te beantwoorden ook nadat u het certificaat heeft behaald.
  • Multisite FSC certificaat - Voor grotere ondernemingen met meerdere vestigingen. Daarbij treedt een centraal onderdeel van het bedrijf op als beheerder die er voor zorgt dat alle vestigingen zich aan de regels houden. De central office wordt jaarlijks door IEB (Ingenieursbureau Evan Buytendijk) gecontroleerd. Daarnaast voeren wij ook jaarlijkse controles (audits) uit bij een representatieve steekproef van de vestigingen.

Gerelateerde artikelen:

FSC® keurmerk aanvragen?

Wilt u het FSC keurmerk aanvragen?

Wij reageren binnen 24 uur!

Of neem contact op met een consultant

^