De Europese Ontbossingsverordening is op 16 mei aangenomen. Na publicatie krijgen bedrijven 1,5 jaar om aan de eisen te voldoen. Waarom deze nieuwe wet?
We hoeven niet uit te leggen dat we ons in een klimaatcrisis bevinden. Los van politieke overtuigingen zijn de wetenschappelijke bewijzen evident. Het tegengaan van ontbossing en bosdegradatie zijn belangrijke factoren om de opwarming van de aarde te remmen. Sinds een eeuw is meer dan de helft van het aandeel bos op de aarde verloren gegaan. Dit gaat ook vandaag de dag nog door met een snelheid van 1 voetbalveld per 2 seconden! Het meeste bos gaat verloren aan bijvoorbeeld palmolie- en soja plantages.
Zolang een overheid deze omvorming steunt dan is het legaal en mocht dit volgens de ‘oude’ EUTR. Dat dit slecht is voor de bossen en uiteindelijk voor ons spreekt ook voor zich. De EUDR gaat er voor zorgen dat er geen hout meer op de markt kan komen dat illegaal is én/of voortgekomen is uit ontbossing of kwalitatieve achteruitgang van het bos (bosdegradatie).
De EUDR wordt van toepassing op nagenoeg alle houtproducten, waaronder papier. Naast hout gaat de EUDR ook gelden voor vee, cacao, koffie, palmolie, rubber en soja en alle producten die daarvan afstammen. Het belangrijkste is dat het product niet meer in relatie mag staan met ontbossing of bosdegradatie.
Het bedrijf dat dit product als eerste op de Europese markt plaatst heeft de zorgplicht dit te kunnen bewijzen. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van geo-locaties, productielogboeken, satellietfoto’s of leveranciersaudits. T.o.v. de EUTR zijn er nog andere belangrijke wijzigingen, bijvoorbeeld dat de zorgplicht in de keten wordt doorgegeven.
Ingenieursbureau Evan Buytendijk staat voor een professionele houtbranche. Wij zij al sinds 2012 nauw betrokken bij de EUTR en hebben al vele bedrijven geholpen met het voldoen aan regelgeving en het verhogen van duurzaamheid. Onze diensten op EUTR gebied; het opzetten van Due Diligence-systemen, het uitvoeren van risico analyses, het uitvoeren van leveranciersaudits en de IEB-EUTR Bedrijfscheck zullen wij uitbreiden naar de EUDR vereisten. Neem contact op met IEB wanneer u vragen heeft over de EUDR of deze wilt implementeren.